2023 was een bizar jaar voor Rookvrijheid

Hallo lieve allemaal! Deze week geen nieuw ervaringsverhaal, maar in plaats daarvan weer eens een persoonlijke update van mij: Rein, die gast achter de schermen van de Alcoholvrijheid en Rookvrijheid apps. 2023 was alweer het vierde jaar dat ik met veel liefde dit mooie hobbyproject draaiende hou, en inmiddels heb ik er een traditie van gemaakt om aan het eind van het jaar de balans voor mezelf op te maken en die te delen met jullie. Hoe was het, hoe leuk vond ik het om te doen, en wil ik er nog steeds mee doorgaan? (spoiler alert: ja!) Vooral die laatste vraag stel ik mijzelf heel bewust, want als je zoiets voor de lol in je vrije tijd doet, moet je er natuurlijk wel voor waken dat je hobby niet gaandeweg per ongeluk een “moetje” begint te worden. In deze update vertel ik jullie graag alles over hoe ik dit jaar heb ervaren. En dan meteen nog een spoiler alert: 2023 was me d’r eentje hoor!

Ik vond 2023 namelijk een bijzonder zwaar jaar. In de eerste plaats voor mijzelf, maar ook zeker voor Alcoholvrijheid en Rookvrijheid. Want om daarmee te beginnen, ik heb jammer genoeg niet al mijn ambities waar kunnen maken. De grootste vernieuwing die ik dit jaar wilde brengen was namelijk een compleet sociaal platform (een beetje zoals Facebook, maar dan rustiger en alleen voor gebruikers van mijn apps) waar mensen met elkaar in contact kunnen komen als zij dat willen om ervaringen en tips uit te wisselen over een leven zonder alcohol en/of sigaretten. Voor een heel groot deel heb ik dit achter de schermen ook kunnen bouwen, maar ik heb me wel verkeken op hoeveel tijd het kost om daarna alle puntjes op de i te zetten. Daar liep ik een beetje op vast, en juist toen ik op het punt stond om dit enorme project in kleinere brokjes te gaan lanceren, kwam er ineens een nieuwe verrassing in mijn inbox.

Dat was een geautomatiseerd bericht van Google, of ik eventjes mijn apps wilde updaten naar de allernieuwste versie van Android. Op zich geen probleem zou je denken en heel goed dat ze dat doen hoor, maar in mijn jeugdig enthousiasme in het ontwikkelen van de app heb ik (stom stom) niet altijd de nodige aandacht geschonken aan het updaten van alle functies die ik gebruik. Om die reden was “even updaten” echt een enorme klus geworden, waardoor ik plotseling al mijn focus op die update moest leggen om te voorkomen dat de app niet meer gedownload kon worden. En het nare was dat ik wist niet eens zeker wist of ik dat wel kon. Ik doe dit immers ook voor het eerst. Dat was even minder leuk, zeker gezien de harde deadline die Google had gesteld. Als ik op 1 november geen nieuwe versie had gepubliceerd, konden Android gebruikers mijn apps niet meer downloaden. En dat zou natuurlijk een kleine ramp zijn voor mijn mooie project!

Eerlijk gezegd heb ik toen wel een paar keer op het punt gestaan om de handdoek in de ring te gooien (zeker toen daar ook nog mijn grootste persoonlijke ramp overheen kwam, waarover later meer), maar mijn lieve vrouw hield mij overeind (thanks schat 😉 ). En na flink rondvragen bij vrienden en op mijn werk ontdekte ik een platform waar je hulp van zelfstandige professionals van over de hele wereld kunt inschakelen (Fiverr heet dat platform, werkelijk briljant!). Ik heb toen een hele slimme programmeur gevonden die mij kon en wilde helpen (ook al sprak ie geen woord Nederlands en amper Engels), en voor een paar honderd euro nam hij hier enorm veel last van mijn schouders. Dat was echt elke cent meer dan waard, want daarmee kon ik vlak voor de deadline de nieuwe versies publiceren. Zo kunnen de apps weer een jaartje mee, en heb ik weer een paar belangrijke lessen geleerd als hobby-programmeur 😉

En als ik eerlijk ben: zonder zijn hulp was het me ook simpelweg niet gelukt, want op 2 oktober van dit jaar viel misschien wel de grootste klap uit mijn leven: uit het niets kwam ik erachter dat ik darmkanker heb. Lekker zeldzaam op mijn leeftijd (39 jaar oud), maar daar koop je natuurlijk niets voor… en sodeknetters, wat staat je leven dan ineens op zijn kop zeg! Een app updaten is dan wel het laatste waar je hoofd naar staat. Hoe moet dat verder? Hoe moet het met mijn kindjes? Heb ik nog wel een toekomst?

Die eerste maand was echt onvoorstelbaar spannend en eng, maar inmiddels is het stof gelukkig wel gedaald en ben ik weer rustig geworden. Het is wel serieus mis, maar de verwachting is dat ik met het complete pakket van bestraling, chemotherapie en operatie wel nog kan genezen. Daar gaan we dus voor, maar het blijft spannend. Qua statistiekjes: 70 procent van mijn gevallen is genezen… Dat is dus positief, maar als je die statistiek omdraait is het ineens best wel eng. Dus daar denk ik maar niet te vaak aan. Op naar genezing!

Inmiddels heb ik alle bestralingen achter de rug en ben ik alweer 5 weken aan de chemotherapie. Dat is zeker pittig, maar vooralsnog gelukkig wel goed te doen allemaal. En dus gaan we vrolijk verder en duim ik van harte dat ik aan het begin van de zomer van 2024 genezen ben. En vooral: dat ik dan weer langzaam die oude, zorgeloze zelf kan worden. Wat kijk ik daarnaar uit zeg! En mocht je het je trouwens afvragen: tijdens deze hele achtbaanrit heb ik geen seconde overwogen om weer naar de fles te grijpen of een sigaret op te steken. Speaking of alcohol- en rookvrijheid zeg! Dat zou 5 jaar geleden echt wel anders zijn geweest hoor… ik moet er niet aan denken.

En terwijl je zoiets meemaakt, stel je jezelf natuurlijk ook de vraag “waar doe ik het allemaal voor?”. Dat is in de eerste plaats natuurlijk mijn lieve vrouw en twee zoontjes van 4 en 9. Zij staan natuurlijk met stip bovenaan mijn prioriteitenlijstje in het leven. Dan heb je natuurlijk familie en vrienden, en alles wat je zelf nog wilt doen, maar wat ik me toen ook realiseerde, was dat ik tegenwoordig ook jullie op deze lijst heb staan. Hoe leuk is dat!

Want inmiddels worden mijn apps serieus door duizenden mensen gebruikt (Alcoholvrijheid heeft bijna 5000 actieve gebruikers, Rookvrijheid zo’n 7500). Wie had dat ooit gedacht! En als ik dan soms bedankjes krijg van mensen die hier echt mee geholpen zijn in hun strijd tegen verslaving, dan is dat echt het mooiste compliment dat je kunt krijgen. En deze mensen wil ik dan ook gewoon niet in de steek laten. Zeker niet toen ik in dit bericht het nieuws over mijn ziekte deelde. De vele lieve reacties en steunbetuigingen die ik kreeg waren echt overweldigend en hartverwarmend. Daar heb ik wel een paar traantjes om gelaten hoor… zo lief! Daar wil je dan toch niet mee stoppen?

En dat doe ik dan ook niet! Niet zolang ik nog gewoon het toetsenbord van mijn laptop kan bedienen. Nu weet ik natuurlijk niet precies hoe mijn fysieke toestand het vol gaat houden, dus het wordt absoluut een onzeker jaar. Maar ik heb gelukkig wel nog wat ervaringsverhalen op de plank staan om uit te werken, dus ik kan nog wel even vooruit. En daarnaast weet ik nu ook dat ik altijd hulp in kan kopen voor het programmeren mocht het weer een keer tegenzitten, dus dat is ook wel een geruststellende gedachte. We gaan het zien!

En zo heb ik 1x per jaar ook een ietwat brutaal verzoekje… want die hulp is natuurlijk niet helemaal gratis, en mijn apps zijn dit daarentegen wel (en blijven dat voor altijd,  zonder irritante reclame, beloofd!). Nu durf ik dit alleen rond de jaarwisseling te vragen, maar als je dit nog nooit gedaan hebt, zou je dan misschien eens willen overwegen om een kleine donatie te doen aan dit mooie hobbyproject? Dat helpt mij uit de kosten voor de websites, hosting en de appstores, en mocht ik in de toekomst ooit weer hulp moeten inschakelen, dan kan ik dat daarmee gewoon zonder aarzelen doen. Wel zo fijn! En natuurlijk helemaal alleen als je dat zelf wilt. Voel je absoluut nergens toe verplicht!

Doneren kan via deze donatiepagina, het formuliertje onderaan dit bericht, of gewoon rechtstreeks via dit betaalverzoekje van mijn bank. Ik beloof dat iedere cent apart gezet wordt om later op de een of andere manier weer ten goede te komen aan Alcoholvrijheid en Rookvrijheid. Onwijs bedankt!!

Oe, en mocht je liever geen geld willen doneren maar toch willen bijdragen aan de zaak, dan zou je me ook heel erg kunnen helpen door een positieve review achter te laten in de appstores (hier voor iPhone of hier voor Android). Dat staat namelijk wel zo mooi voor potentieel nieuwe gebruikers en zet de apps vast een plaatsje hoger in de zoekresultaten. Altijd handig!

En met die brutale verzoekjes kom ik aan het einde van dit lange bericht. 2023 was voor mij persoonlijk misschien wel het meest ingrijpende jaar aller tijden, maar een jaar als dit leert je natuurlijk wel onwijs veel over het leven. In voor- en tegenspoed. Tegenslagen kan je overwinnen, en daar stuiter je dan sterker weer van op. Daar ben ik van overtuigd! Hopelijk kunnen jullie zo ook aankijken tegen de uitdagingen en tegenslagen die bij een lange weg naar een verslavingsvrij leven horen. En dan weet ik zeker dat wij samen over een jaar terugkijken op een mooie, hobbelige weg, die uiteindelijk wel elke stap dubbel en dwars waard is geweest. We gaan ervoor!

Heel veel succes, en ik wens jullie allemaal een heel gelukkig, vrij en vooral gezond 2024 toe. Maak er wat moois van!

Liefs,
Rein

PS. en als het goed is zie je nu hieronder het mooie donatieformuliertje staan, maar anders kan je hem ook terugvinden op deze link. Duizend maal dank!!